Enkel bomövning för liksidig häst

07.10.2014 10:46

Svårighetsgrad: Bas

 

Enkel bomövning för liksidig häst

 

 

Susanne Widner bjuder på styrketräning för hästen; men inte vilken styrketräning som helst. Målet är att få den liksidigt och jämnt musklad – och medlet är en enkel bomövning.

 

Tipstack till: Susanne Widner
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

I ridläraren Susanne Widners träningsfilosofi ingår tre viktiga teman; styrka, koordination och kondition. Styrkan i den här övningen handlar dock inte om någon extrem bodybuilding, utan om att hästen ska bli liksidig och jämnt musklad. 

Gör en analys
– När du styrketränar din häst är det viktigt att analysera om den har svårare för något av varven. Känns hästen liksidig gör du likadant oavsett varv – men om den har svårare åt något håll tänker du till en början fyra åt svåra/starka sidan, fyra åt lätta/svaga sidan och så avslutar du intervallet med fyra varv åt den svåra/starka sidan, säger Susanne. 
Men det är viktigt att du jobbar på rätt sätt i det starka och stela varvet. Drar du bara i innertygeln blir oliksidigheten förstärkt. I stället gäller det att få ut hästen på den svaga yttersidan, så att du stärker den. 
Behåll ”intervalltänket” tills hästen blir liksidig. Då kan du öka träningsintervallen för att bygga hästen starkare. 
– Om du jobbar lika mycket – och precis likadant – med ojämna sidor förblir de ojämna, säger Susanne.

Korta och långa muskler
I volterna ska hästen korta sin innersida. Åt höger jobbar den alltså med korta muskler i höger sida medan den sträcker ut vänstersidans muskulatur. I vänster varv på volten kortar hästen sin vänstersida och sträcker sin högra yttersida.
Faller den in åt höger i högervarvet är hästen högerstark och har en svag vänstersida. 
– Man märker det på att hästen har en mjuk och "vek" innersida i vänster varv, medan den faller inåt i högervarvet. Jag skulle tro att 80 procent av hästarna är högerstarka, säger Susanne.
Om hästen faller in åt höger ska du alltså stärka vänstersidan, rida upp hästen på vänster så att den slutar att falla inåt och därmed blir starkare på yttersidan. Det hjälper alltså inte att dra i innertygeln. 
I det svaga varvet är det viktigt att hästen inte förböjer sig, var noga med att det inre bakbenet verkligen är på plats under den. 

Gör så här
Börja med att rida bomövningen i skritt, då är det lättare att känna hur sidorna känns. Skritta över bommarna, lägg en volt och ta bommen en gång till. Ta sedan andra bommen, lägg en volt efter bommen och gör samma sak på tredje bommen.
Gör en analys; Faller hästen inåt i någon volt eller känns det sämre i något varv? I så fall lägger du intervallen så att det blir svåra sidan, lätta sidan, svåra sidan. Långsidan upp kan du trava. Byt varv efter några gånger, och anpassa antalet volter åt respektive håll utifrån din analys.

Gör samma övning i trav – trava över bommen, lägg en volt, trava över nästa bom och så vidare. Gör samma analys i traven; det är inte säkert att sidorna i trav känns lika som i skritten. Återigen svåra sidan, lätta sidan, svåra sidan till att börja med. Gärna galopp långsidan upp.

I galopp gör du likadant, här kan du välja mellan att göra en övergång på medellinjen eller ett enkelt byte när du ska byta volt. Du kan också rida övningen i förvänd galopp, men ta då bort volten på mitten så att det blir en båge i stället.
 

Syfte:
Att få hästen lika stark i båda sina sidor, samt smidig åt båda håll. Varje gång hästen lyfter sig över bommen jobbar den med sin styrka. Eftersom bommarna är återkommande, och du lägger till ett intervalltänk, jobbar hästen så att den blir jämnt musklad.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på: 
Analysera – rid inte bara på.



FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Susanne Widner. 
Bor: Fjärdhundra och Sala.
Utbildning inom hästvärlden:Ridlärarutbildningar på Valla folkhögskola och på Strömsholm. Har arbetat 15 år som instruktör på ridskolor, har gått fortbildningskurser för instruktörer.
Jobbar som: Tränare i uppbyggande arbete för dig som har egen häst. Håller föredrag i målsättning och träningsprogram. Gör även träningsprogram för hästar som har varit konvalescenter, i samråd med veterinär. 
Roligast med att vara tränare: "Att min träningsfilosofi fungerar på så många olika ryttare och hästar, i olika discipliner. När mina elever jobbar målmedvetet med uppbyggande arbete och når sina mål. Jag vill att mina duktigare ryttare har en tränare till för att få specifik träning inom sin tävlingsgren. Här jobbar vi som ett team."
Läs mer på: www.susannewidner.com