Hoppa in din häst del 1

09.01.2014 19:43


Grunden för att kunna träna sin häst för olika ändamål, är att långsiktigt bygga upp hästens fysik, psyke och självförtroende. Att du ska jobba m-e-d din häst och inte m-o-t den har du säker hört förut. Innan du börjar med hoppträning måste du därför ha grundridit din häst och kommit så långt att den villigt skrittar, travar och kan röra sig på böjda spår på ridbanan utan att hetsa upp sig för mycket. 

Galopp inte nödvändigt
Om du kan galoppera hästen är det bra, men det är inte nödvändigt för att kunna börja med hoppträning. Alla övningar du gör i trav med din häst, kommer du längre fram i utbildningen ha nytta av även i galopp. Du kommer också själv att bli en bättre ryttare om du ger dig tid att noga gå igenom alla övningar i skritt och trav. Det du och hästen inte kan genomföra i trav kommer ni heller inte att kunna genomföra i galopp..

  • Steg 1 - Löshoppning

För att ge hästen en chans att bekanta sig med hinder - och dig själv ett tillfälle att se hur hästen beter sig när den hoppar - föreslår jag att du börjar med att löshoppa den. För detta behöver du tillgång till en inhägnad ridbana eller ridhus. Du kommer inte att behöva öva många gånger innan hästen lärt sig vad som förväntas av den. De allra flesta hästar tycker att det här är jätteroligt!


Kom ihåg att inte jaga hästen över hindret eller att höja upp hindret för högt så att hästen blir osäker. Låt hästen titta på bommarna i sin egen takt och beröm när det går bra så får ni en utmärkt start på er hoppkarriär.

 

  • Det här behöver du för att löshoppa:
  • :: En hink med havre (eller annat gott!)
  • :: En långpisk:: Minst en medhjälpare
  • :: Hindermaterial
  • :: En lång lina och flera hinderstöd eller en löshoppningsanordning

 Tänk på att närmast hindren ska du inte spänna en lina utan bygga med bommar istället. Om hästen får för sig att bryta ut den vägen, ska den inte kunna trassla in sig i linan och skada sig eller bli rejält skrämd för all framtid! Ett alternativ till lina är att använda sig av plastband som lätt går av ifall hästen trasslar in sig. Använd ditt goda omdöme när du bygger löshoppningsbanan. Det du ska göra är att skapa en gång runt ridbanan, där hästen kan springa helt fri och hoppa över hindren. Själv brukar jag inte bygga runt hela ridhuset utan nöjer mig med att bygga före och efter hindren med bommar. De flesta grundridna hästar förstår ändå att de ska springa runt kanterna på ridbanan. Ett tips är att bygga hindren så att hästen hoppar mot utgången.

 

  • Förberedelser

Innan hästen börjar hoppa, leder du den runt banan och över bommarna som ligger på marken. Låt den titta ordentligt om den vill och framförallt bekanta sig med havrehinken i slutet. Det senare hade mitt kallblod inga svårigheter att fatta direkt! Syftet med hinken är att få ett naturligt stopp efter hindren så att hästen inte hetsar upp sig och fortsätter springa runt snabbare och snabbare. När du har lett hästen runt ett par gånger låter du den springa själv med bommarna fortfarande på marken. Du intar nu din position som piskförare med uppgift att driva hästen mot hindren, i-n-t-e skrämma eller jaga den!!

 

  • Medhjälpare

Om du bara har en medhjälpare så måste denne vara i bra kondition! Hon måste nämligen släppa hästen (startmarkeringen) och sedan snabbt fånga in den med havrehinken efter hindret. Efter någon tugga och mental nedvarvning av hästen, är det dags att leda den i skritt bort till släppunkten och åter låta den löpa. Var försiktig när ni släpper hästen - i ren glädje kan den sparka bakut mot den som släpper. Hjälm rekommenderas!

 

  • Kom igång

När hästen har förstått att den ska springa över bommarna och stanna vid hinken är det dags att lägga upp hindren. Nedan har jag ritat in en oxer med ett hjälphinder (för galopp) framför, men när du börjar är det lämpligt att b-a-r-a bygga upp det bakre hindret med en den främre bommen.


Höjden ska inte vara mer än ca 50 cm. När hästen förstått att den ska skutta över bommen kan du lägga upp hjälphindret framför med 7 m imellan. Hjälphindret ska byggas lågt, 40-50 cm och fungerar så att när hästen hoppat över det och landar i galopp kommer den automatiskt rätt på det bakre hindet och har därför lättare att hoppa det.


Om hästen går i trav - låt den göra så det spelar ingen roll eftersom den har gott om plats att avståndsbedömma till det bakre hinret ändå. Den här övningen kan du göra några gånger per löshoppningstillfälle och passa på att variera det bakre hindret så att hästen vänjer sig vid olika hindertyper.


Bli inte för ivrig och höj det bakre hindret för mycket om det går bra, många hästar har blivit avskräckta från att hoppa genom att man har gått för fort fram med dem. Höj inte mer än till max 1 m. Tänk på att sluta när det går som bäst och avsluta med ett enkelt hinder för att stärka hästens självförtroende till nästa gång.