omskolning ridtravre del1
Förutsättningar hos häst och ryttare
Varmblods travaren har oftast en bra naturlig bjudning och ett gott psyke, vilket förstås är en bra början. Men som alla hästar inom alla hästraser, är varje enskild individ mer eller mindre bra ”ihopskruvad” för att kunna klara av de olika discipliner som finns att välja mellan - det vill säga den har mer eller mindre bra exteriöra förutsättningar. Detta gäller för alla hästar oavsett om de avses bli galoppör, dressyrhäst, travhäst eller hopphäst. Alla kan inte bli toppresterande inom alla grenar och ibland finns förklaringen i exteriören. Steg
ett är alltså att ta en ordentlig titt på din häst och försöka bilda dig en åsikt om vilka förutsättningar den har att prestera inom den gren du vill utbilda den.
Ett exempel där exteriören kan sätta käppar i hjulet är galoppen. Som alla ridhästar har också travaren mer eller mindre lätt för att galoppera, ofta beroende på vilken exteriör den utrustats med. Alltså, även halvblod kan ha svårt att galoppera om de utrustats med fel exteriöra förutsättningar. Min egen häst Abdon lärde sig ta höger galopp först som 15-åring! Idag kan han göra ett galoppombyte.
Ett annat exempel där exteriören kan vara ett litet hinder finns i halsens exteriör. Vissa hästar har alldeles för kort hals och ett för litet avstånd mellan atlaskota (=sista kotan på halsen - placerad mellan hästens öron, reds anmärkning) och käkben, för att någonsin kunna kröka på nacken. Denna relation mellan atlas och käkben är absolut ingenting specifikt för varmblodstravaren, utan förekommer lika ofta på traditionella ridhästraser. Hästar som har den här exteriören, måste få röra sig lite mer som de vill - annars för de svårt att andas! Jag har ridit flera hästar som varit skapade på detta vis.
Också ryttare har olika förutsättningar beroende på utbildningsnivå, erfarenhet och (faktiskt) exteriör. Att träna sin egen balans kan ofta vara lika viktigt som att träna sin häst. Att vara medveten om sin kropp och om man själv är liksidig i sitt arbete i sadeln är jätteviktigt. Ofta har också vi människor, precis som hästar, en starkare sida. Träna alltså på din egen balans och ägna många timmar i sadeln med övningar.
Tips:
Låt någon annan titta när du arbetar - denna person ska titta på dig ochinte hästen - sitter du i balans eller lutar du dig framåt/bakåt/vänster/höger?
Sadling och uppsittning
Jag går igenom alla moment och utgår från en tidigare helt ouppsutten häst.
När du ska sadla: lägg sadeln på hästen och spänn sadelgjorden ganska löst. Gå därefter lite med hästen. Spänn sadelgjorden igen. På det här viset spänner du gjorden långsamt och lite i taget. Det ger hästen tid att vänja sig vid en något hårdare spänd gjord än vad den är van vid. Travselens gjord är oftast avsevärt mindre hårt spänd än en sadelgjord.
Innan du sitter upp kan du ta tag runt hästens ena framkota och sedan dra benet försiktigt framåt. På så vis kommer eventuella skrynklor i hästens skinn under jorden att slätas ut. Var försiktig med din egen rygg när du gör det här - om hästen skulle rycka till sig benet kan du sträcka dig. Var beredd att släppa taget. Akta fötterna.
När du ska sitta upp - använd medhjälpare(!), att hålla emot sadeln på andra sidan och för att hålla i hästen med grimskaft i bettet.
• Kliv upp från en pall eller liknande, så undviker du häftiga rörelser.
• Vicka lite på sadeln.
• Kliv mjukt upp.
• Sitt försiktigt ned i sadeln.
• Låt din medhjälpare leda hästen lite. Sitt inte för tungt i sadeln från början.
• Tänk på dina ben, travaren är inte van vid skänklar så kläm inte till för mycket. Just detta moment gör det extra viktigt att ha en medhjälpare. OM hästen börjar röra sig framåt eller konstra, är det lätt att reflexmässigt lägga tryck på skänklarna - något som alltså kan förvärra situationen.
• Undvik att ha spö i handen. För en färsk travare direkt från travbanan, betyder spöet ofta full fart framåt…
Uppvärmning och första övningen - skritt, start och stop
Värm upp ordentligt! Dels minskar du risken för skador men den gör också hästen avspänd och lättarbetad.
Uppvärmningschema:
* Skritt: 10 - 20 minuter.
* Trav: lättridning(om du kommit dit), galoppera eventuellt (om du kommit dit): 10 - 20 minuter - minst.
* Skritt på lång tygel: 5 - 10 minuter.
Övning nr 1 - Skritt
Ta tyglarna - se till att de inte är snurrade! Du skall inte sträcka upp tygeln utan bara ha den så att du kan reglera hästen.
Skritta på fyrkantspåret, sitt avspänt och rakt över hästen. Kom ihåg att handen skall gå i rörelseriktningen dvs delvis framåt!
Så småningom skrittar du längs medellinjen. Det är bra om du kan ha en medhjälpare som kollar att du sitter rakt och att hästen skrittar rakt. Något som kan vara nog så svårt i början! Byt varv med jämna mellanrum.
Tänk på:
• Handen ska gå åt samma håll som höften rör sig, träna utan häst...
• Sitt rakt över hästen.
• Öva under ca 10 minuter.
• Målet för övningen är att hästen skall ta långa avspända steg.
• Viktigt är att hästen hela tiden får bära sitt eget huvud - mjuka händer!
Övning nr 2 - Stop och start
Bilda en fyrkant t ex med hjälp av kanske med hjälp av koner eller något annat du har till hands, innanför fyrkantspåret. Storleken ska vara ca 15 x 15meter.
Skritta som i övning 1 på den mindre fyrkanten, håll blicken långt fram - ta ut ett riktmärke så du rider rakt.
När du passerat fyrkantens hörn, bromsa upp hästen och gör halt!
När hästen är helt stilla, rör händerna framåt så att tygeln är helt lös. Vill hästen fortsätta framåt, bromsa upp till den står helt stilla med lös tygel. Använd gärna rösten ”ptroo....”. Obs! Det är mycket viktigt att du är snabb att belöna hästen genom att ge efter på tygeln så fort den står still. Att ha bra timing betyder ofantligt mycket när du tränar häst.
För att starta hästen igen: lägg till skänkel, ta ett ledande tygeltag med innerhanden och vänd hästen mot den nya färdriktningen. På detta vis kommer innerhanden att visa hästen vägen. Med yttertygeln ser du till att hästens hals inte förböjs. Din yttre skänkel vänder hästen medan din innerskänkel verkar mothållande.
Skritta fram till nästa hörn, upprepa flera gånger.
Tänk på:
Halterna kan tränas på stora fyrkantsspåret innan du börjar göra den här övningen på det mindre spåret. Du ska hela tiden känna dig säker på att hästen förstår vad du vill.
Kontrollera att hästen förstår dig hela tiden, känns detta osäkert, gå tillbaka och gör det lättare genom att t ex gå tillbaka till stora fyrkantsspåret.
Det här får räcka för den första övningen, träna max 20 - 30 minuter. Trava och skritta ner hästen eller rid ut i skogen efteråt. Avsluta med skritt