Strechning.. Winnie tipsar

09.01.2014 19:36

Flera av stretch tipsen idag handlar om hästens hals, det här är lätta övningar, de är inte svåra att göra och de tar inte tid, så dessa borde alla kunna göra på sina hästar. Gör dem efter att du har ridit då är hästens muskelatur uppvärmd men börja försiktigt och var tydlig så att hästen förstår vad du vill att den ska göra.

Kom ihåg att hästens muskler alltid måste vara uppvärmda innan du stretchar!

Bogens framåtförande muskel:

Bogens framåtförande muskel heter brachiocephalicus, den här muskeln kan jämföras med vår axel, den har två primära uppgifter, den är delaktig i bogen och frambenens rörelser framåt men den medverkar även när hästen ska böja huvudet och nacken nedåt eller åt sidan.
Varför blir hästen öm i den här muskeln? Ömhet eller spänningar här orsakas vanligtvis av problem i hästens framdel.
Ta tag med handen runt muskeln och krama den mjukt, efter en stund kan du krama lite hårdare, börja längst ned med handen och jobba dig uppåt.

Hästens bogblad
Att trycka ned fingrarna innanför bogen kan verka som en lätt och enkel övning, om du ska göra den här det så ska musklerna runt bogen vara uppvärmd ordentligt. Massera först runt själva bogbladet och ”tryck” sedan försiktigt ned dina fingrar, här innanför finns en del muskel och senfästen som det är bra att släppa trycket på.

En bra stretch övning för dressyrhästar:
Knyt dina händer och lägg dem bakom hästens öron på nacken. Hästens huvud ska vila på din axel och du ska inte med våld trycka eller dra ned hästens huvud utan den ska ”komma loss ”av sig själv.

Målet med den här stretchövningen är att lossa på spänningar i ”nackrosetten”. Det är ganska vanligt att hästarna har spänningar här förklarar Linda, det är som med oss människor, vi får lätt spänningar i nacke och axlar.
En anledning till att hästarna får spänningar här är de inte ger efter när vi rider dem – de ger inte efter när vi arbetar dem på tygeln, men det finns fler orsaker till att spänningar i det här området.

 

Två övningar som är bra för olika delar av hästens rygg.
1) Ställ dig vid sidan av din häst, näsan mot hästens mage: Placera en hand 1 dm från sadelgjord läget och den andra handen strax bredvid.  Tryck nu med fingrarna under hästens mage, målet är att hästen ska ”skjuta rygg”, den här övningen är bra för bröstryggen.
2)Stå bakom din häst, det är viktigt at du känner hästen för här står du lite utsatt. Placera dina hände ca 1 dm från svansroten. Dra sedan ”ett streck” snett uppåt, även här är målet at hästen ska skjuta rygg, men här är det i första hand ländryggen som stretchas.

 

Morots Trick
Ge hästen en morot under magen, du ska hålla moroten så långt bak som möjligt och hästen ska inte böja på sina knän. Ställ dig sedan vid sidan av hästen, nu är målet att hästen ska vrida och stretcha sidan av halsen, variera dig genom att hålla moroten högt eller lågt, på så sätt stretchas flera av hästens muskler. Samma sak här hästen ska inte flytta eller böja sina framben.

Ett tips är att inte stå och prata och samtidigt hålla en morot i handen, har man en hungrig häst eller en som inte vet vad övningen går ut på så kan fingrarna lätt hamna i hästens mun.

 

Täcke
Var noga med att hästens täcke ligger bra det är inte helt ovanligt med olika spänningar som kommer från täcken som inte passar. Hästarna kan få spänningar i både bog och mank regionen och även i sadelläget på grund av för trånga täcken eller täcken med dålig passform.
Nu förtiden är det väl inte många som har hängselbyxor, men tänk dig själv att ha ett par försmå sådan på sig, som du inte kan ta av dig, det skulle skava och göra ont och efter ett par dagar med sådana små byxor så skulle troligtvis även du ha lite spänningar i kroppen.

Utrustning – Kryss i kalender!
Gå igenom hästens utrusning en gång i månaden, titta hur sadeln ligger – du behöver inte ta ut en sadelprovare varje gång, utan jag tycker att man kan ta hjälp av varandra, sin tränare osv. Träns och bett, hur ser det ut – passar det?
Hästarna ändrar sig i kroppen precis som vi gör och då menar jag inte att de blir tjockare utan kroppen ändrar sig, det är precis som med oss, jag måttbeställde en fin klänning en gång, den satt perfekt, sedan så började jag träna och efter det kunde jag inte ha klänningen.  Vi kan gå upp vikt, ned vikt eller börja träna så att vår muskelatur ändrar sig allt det här påverkar passformen på våra kläder och precis samma sak är det med hästarna, så se över utrustningen regelbundet!