Att få din travare till Galopp

08.01.2014 01:02

Vanliga problem som kan uppstå när man tagit sig på att omskola en travare
Först och främst vill jag bara påpeka vikten av att ha en duktig tränare ståendes på marken när man rider sin häst, om man själv inte har någon rutin ifrån utbildning av hästar eller då kanske särskilt av travare.

Det gäller även dig som inte alls har några som helst tävlingsambitioner, för även om du bara ska rida hemma i skogen, så har både du och din häst stor nytta av bra träning, inte minst så sliter det mindre på din häst om du rider den i rätt form. Dessutom kan en bra tränare göra underverk för en ryttares självförtroende, och det är ett privilegium att finna en tränare man tycker om att rida för, och hyser förtroende för. Det gör underverk för alla ryttare!

Det är så väldigt lätt att köra fast i träningen och att bli hemmablind, och känns det som om du tränar och tränar men inte kommer nån vart är det nog dags att börja ta hjälp av en tränares kunskap och ögon, men tänk också på att träning kan vara totalt värdelös om man tränar för fel tränare.

Be att få åka ut och titta på en eller ett par lektioner som tränaren i fråga håller för andra elever, fråga hur tränaren ställer sig till travare som ridhästar och fråga om tränaren har tränat andra ekipage med f.d. travare! Det är din rätt som elev att få svar på alla dina frågor, och det är en tränares plikt att besvara dom.

Det börjar tack och lov bli mer och mer accepterat med travare som ridhästar, allt eftersom de syns mer och mer i prislistorna på tävlingar kanske...? :-)

Problem

Stel häst
Många travare kan vara väldigt stela i nacke och sidor i första hand då de kommer från travet och ska börja ridas. En stel häst måste lösgöras. Musklerna ska tänjas ut, fås mjuka och utan motstånd. Med fördel kombineras lösgörande övningar i ridningen med streching från marken.

Morotsövningen är en enkel och bra övning som ALLA hästägare kan utföra själv, håll en morot vid sadelgjordsstaden på din häst och låt den ta den där genom att böja på halsen, efterhand som din häst blir mjukare och mjukare så kan du hålla moroten längre och längre bak. Målet är hästens höftknöl, där en smidig häst enkelt tar en morot ifrån.

Likadant kan du ge hästen moroten mellan frambenen, börja med moroten mittför kotorna och allt eftersom håller du moroten längre bak under hästen. Målet är att hästen ska höja och tänja ut sina ryggmuskler.

Detta är något man kan göra till rutin - ta för vana att strecha hästen efter varje ridpass exempelvis! Tar bara några minuter men gör stor nytta i längden!

Naturligtvis kan man också ta ut en hästmassör eller kiropraktor (Harald harju Sanna Ollikainen som kommer ut regelbundet) Vanlig stelhet kan du ofta jobba bort med hjälp av ovanstående övningar, och lösgörande övningar under ryttare. Är du osäker - ta ut en duktig, utbildad kiropraktor och låt henne/honom gå igenom din häst, kanske det ändå kan behövas några behandlingar och är det en duktig och utbildad person du har att göra med så kan det inte skada.

Serpentiner, bågar, volter, rida runt träd, flytta hästen sidvärtes, framdelsvändning - allt hjälper rätt utfört till att lösgöra hästen! Tänk på att du har hästen formad runt din INNERSKÄNKEL, tänk på att det är inte bara halsen som ska böjas, utan hästens bål ska också formas, och det sker runt din innerskänkel.

Att rida runt träd hjälper till på så vis att där finns något mer att "runda" än din skänkel - en stel häst och en för svag innerskänkel resulterar ofta i att hästen bara tvärsvänger, kanske blir förböjd i halsen men med rak bål. Det är inte målet.

Är man på en ridbana tar man enkelt hjälp av koner, eller uppresta oljefat som man kan rida runt i serpentiner eller andra "mönster". Särskilt bra eftersom man behöver ett riktmärke/ögonmärke att ta sikte på. När du rider dessa böjda vägar ska du tänka på att din ytterskänkel inte hänger lös och inaktiv på utsidan av hästen, utan att den är framåtdrivande och samtidigt håller koll på att hästens bakben är med i rörelserna, samtidigt som du med fördel svänger med en ledande innertygel om du har en stel häst.

En annan övning är den som fungerar på samma sätt som morotsövningen, men du sitter på hästen och genom mjuka tygeltag så böjer du hästen i hals och nacke, så att hästens nos rör vid din skänkel. Tänk på att all form av streching och lörsgörande arbete ska ske i låååånga, utdraaaaagna, täääänjande rörelser, och inte snabba, korta och ryckiga tag - då ger det ingen som helst effekt utan kan istället få hästen att spänna emot och bli spänd i musklerna istället för avslappnad. Musklerna ska tääänjas uuuut!

En annan övning är när man i övergångarna mellan exempelvis skritt och trav förflyttar hästen lite diagonalt, man kan själv välja hur mycket man vill tvära och böja/ställa hästen. Gör man skänkelvikning som på tävling ska hästen vara i stort sett rak med ledande framdel, men rider man det hemma för att lösgöra hästen och samtidigt kontrollera dess uppmärksamhet på ryttaren, så kan man böja hästen lite extra (hästen böjd och ställd ifrån rörelseriktningen) mycket.

Dessa övningar är enormt svåra att beskriva till fullo hur de ska utföras så här via internet. Det är därför det allra bästa att ha hjälp just av en tränare när man ska utföra saker som man själv inte är riktigt van vid, och det rekommenderar jag därför.


Galoppfattning
En av stötestenarna med en f.d. travare kan ju vara galoppen. Det finns travhästar som har otroligt lätt för att lära sig galoppskänkeln och dessutom till råga på allt har en riktigt bra, välbalanserad och bärig galopp! Sedan finns det självklart de som har problem med galoppen också. Och det är det jag tänkte försöka ta upp här.

Först och främst vill jag säga - Rid din häst i rätt form och balans i skritt och trav INNAN du börjar med galoppen. Det krävs en bra trav att fatta galopp UR, och det går inte att slängtrava in hästen i galoppen och tro att man då får en bra galopp.

Lär hästen rätt från början så slipper du lära om den senare! Men när du väl kommer till det skede då det verkligen ska galopperas, så kommer jag här med några små tips som förhoppningsvis är till hjälp och nytta för dig!

Om du har en häst som har svårt för att fatta galopp så ska du i allra första hand börja med dig själv - för sitter inte ryttaren rätt utan sitter fel, och därmed inverkar fel på hästen, så blir det inte direkt lättare för hästen att fatta galopp, utan träna din sits och lär dig sitta så rätt som möjligt, för att ge hästen en fair chance till att kunna lära sig galoppfattning!

Ett vanligt fel ryttaren gör - allra helst då det redan är problem med galoppen - är att lägga hela sitt överliv kraftigt framåt-inåt över hästens bog, samtidigt som man tittar ner på hästens inre framben, som för att häva fram den i galoppen.

Det ger istället helt motsatt effekt, och hästen får betydligt svårare för att fatta rätt galopp, och fattar oftast inte alls galopp eller möjligen fel galopp/korsgalopp. Sitt rakt över hästen istället!

Ytterskänkeln, i det här fallet vänster skänkel, verkar tydligt ganska långt tillbakadragen på hästen yttersida, samtidigt som inner skänkel förs fram mot armbågsspetsen på höger sida. Stöd hålles på yttertygeln medan eftergift ges på innertygel så att hästen får "utrymme" nog att föra fram inre benparet och komma in i galopp. Galoppen fattas till en början på böjt spår, eller i en hörna i det här fallet i högervarv. Det går ibland lättare om man har hästens huvud ställt en aning utåt, dvs i det här fallet åt vänster, men hästen ska inte bli förböjd utan ryttaren ska enbart kunna se vänster öga och näsborre skymta fram. En ledande innertygel är också bra.

Tänk på att nu är det ingen som helst garanti att trots att du själv gör allting rätt, så kommer hästen ögonblickligen att fatta galopp - men genom att sitta rätt ger du hästen optimala förutsättningarna att kunna lära sig! Några extra små knep som är bra att ta till är...


Galopp i uppförslut

Att lära in galopp i uppförslut har flera fördelar. Det är jobbigare för hästen att trava än att galoppera uppför, och galoppen kommer därför många gånger naturligare i uppförslut än på slät mark. Dessutom är det stärkande för musklerna, och innebär dessutom mindre slitage på hästen.


Galopp i tungt underlag

Har man tillgång till longeringsvolt eller ridbana eller liknande (gammalt grustag till exempel?) med djupt/tungt underlag kan man försöka träna in galoppen där. Men tänk på - djupt underlag frestar på senorna ganska rejält, och det är inget man får överdriva, och absolut inte rida i så tungt underlag i en gångart som galopp varje dag! Men som komplement och kanske 1 gång i veckan är det alldeles utmärkt och de flesta hästar kommer lättare till galoppfattning i sådant underlag än på hårdare mark.


Galopp i anslutning till hinder

Ett annat alternativ man kan prova är att ställa ut ett hinder på voltspåret, trava på volten, rida mot hindret i trav, och om hästen landar i galopp fortsätter man på voltspåret dvs håller kvar hästen i galoppen, böjd för innerskänkel, så långt det går och vill man i nästa varv inte hoppa hindret om man kommer i galopp så är det bara att rida utanför det. De flesta hästar landar ju i galopp efter ett språng, så även travare, och det är därför ett bra hjälpmedel om man nu har en häst som är pigg på att hoppa förstås. Hinderhöjden kan du låta vara efter hästens utbildningsnivå, men ca 50-60 cm brukar räcka alldeles utmärkt för ett litet skutt över.


Tänk på att...

Det ibland kan gå rysligt fort i början när man tränar in galoppen! Galoppen kan vara dåligt sammanhängande, hästen kanske galopperar med frambenen och travar med bakbenen, men ta inte detta alltför allvarligt! Och var inte sen med att berömma hästen bara du märker att den förstår galoppen - bry dig inte så mkt om HUR galoppen är i början, utan bara hästen börjar förstå poängen så har du kommit en liten bit på väg!

Hästen kanske också ofta och lätt tappar galoppen, men här är det upp till dig som ryttare att ha stort tålamod, men samtidigt inte heller trötta ut hästen genom att traggla galoppfattningar ett helt arbetspass igenom. 5-6 galoppfattning är lagom i början innan hästen riktigt förstått vad det handlar om. Dessutom orkar de oftast inte träna galoppen så långa stunder i taget rent fysiskt heller. Det kan för vissa travare vara enormt ansträngande både fysiskt och psykiskt att lära in galopp, och trots att de efter en stund mycket väl förstår vad de ska göra så finns det också spärrar som säger ifrån när det räcker för just den dagen, och det är vi ryttares ansvar att inte pressa hästen över sin fysiska och psykiska kapacitet.